Zet jouw leervraag centraal met intervisie!

maandag 26 augustus 2024

Het Webinar voor coördinatoren van intervisiegroepen, van afgelopen december, heeft bij mij en mijn intervisiegroep veel in gang gezet.

Ten eerste bereiden we nu allemaal altijd een casus voor. Het gebeurde namelijk nog wel eens dat er maar een iemand een casus had voorbereid. Ten tweede zijn we nu veel scherper op het stellen van verdiepende vragen op de boven- en onderstroom.

Ten slotte hebben we ook de suggestie, die Esther Kluiver in het Webinar deed om je eigen leervraag steeds weer centraal te stellen tijdens de intervisiebijeenkomsten, opgepakt. Aan het begin van het jaar heeft ieder zijn leervraag op papier gezet. Deze leervragen hebben we vervolgens in alle openheid en kwetsbaarheid met elkaar gedeeld tijdens de eerste intervisiebijeenkomst die daarop volgde. Door elkaar hierop te bevragen lukte het ieder van ons de leervraag verder aan te scherpen.

Tijdens de intervisiebijeenkomsten reflecteert ieder voor zichzelf op de door zijn  geformuleerde leervraag bij elke casus die besproken wordt. Of dit nu de eigen casus of die van een ander is. Wordt de eigen casus behandeld tijdens de intervisie dan komt de eigen leervraag uiteraard helemaal centraal te staan.

Om een voorbeeld te geven: mijn leervraag voor dit jaar is het aanscherpen wat voor mij “contact en contract” maken is. Uit de aanscherping kwam de vraag naar voren: Wat maakt dat ik me er wel en niet “streng” aan houdt? Blijkbaar maak ik per coachee verschil en waarom dan? Omdat ik veel met Voice Dialogue werk kwam ook de vraag boven: Met wie maak ik eigenlijk het contract? Ik bedoel daarmee: met welke subpersoon? Wordt iemand gestuurd door zijn Doordouwer, Pleaser of Controleur, of welke subpersoon dan ook?

Na iedere intervisie pak ik mijn reflectie op en sta ik stil bij mijn leervragen. Dit doe ik in het NOBCO-Portal. Ook jij kunt van dit NOBCO-portal gebruik maken. Ga via mijn NOBCO naar het Portal en naar mijn intervisieverslag en je kunt je reflectie daar direct in maken. Wel zo handig en overzichtelijk, ook voor je certificering.

Geschreven door Henk-Jan Tromp, commissie L&D. Contact opnemen met de commissie L&D? Dat kan via commissielend@nobco.nl.