Paul Verhaeghe doet belangrijk appèl op NOBCO Coaches
Kijk breder dan het individu en beschouw coachee niet als slachtoffer
Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse heeft op vrijdag 31 mei jl. honderd NOBCO Coaches toegesproken tijdens een event van de vaksectie Vitaliteit, Stress en Burn-out bij de Social Impact Factory in Amsterdam.
Na zijn zeer inspirerende uiteenzetting deed hij een belangrijk appèl op NOBCO Coaches:
- “Binnen de klinische sector hebben we niet te maken met individuele stoornissen. Beschouw deze in een breder perspectief vanuit zowel maatschappelijk perspectief als dat van arbeidsorganisaties. En breng dit vanuit je professionele rol breder onder de aandacht.”
- “Ervaar coachees die aankloppen voor begeleiding op het gebied van stress en burn-out niet als slachtoffers. Daarmee help je niemand. Ga op zoek naar aanknopingspunten waarmee de coachee actief mee kan werken aan het veranderproces. Hierdoor stuur je in de goede richting.”
- “Zorg bij de begeleiding voor een nieuwe bredere aanpak vanuit zowel fysiek, psychologisch als sociaal perspectief.”
Paul Verhaeghe gaf een uitgebreide toelichting op welke wijze onze samenleving de afgelopen veertig jaar is veranderd. En wat hiervan de impact is op de mens in onze samenleving. Slechts een greep hieruit is:
- Ten eerste is het idee van maakbaarheid ontstaan. Hierbij is maakbaarheid vandaag de dag verschoven naar excelleren. Denk aan de perfectie die jongeren nastreven ten opzichte van hun lichaam of carrière. Hierin speelt het beeld dat zij krijgen voorgespiegeld via sociale media een grote rol.
- Daarnaast is er het idee dat de mens competitief is met de insteek om te winnen. Dit terwijl we sociale zoogdieren zijn en verbondenheid nodig hebben. Hierbij is het geven en krijgen van erkenning cruciaal voor het ontvangen van ‘basic trust’. Dit basisvertrouwen is zoekgeraakt. Kinderen ervaren deze concurrentie al in de kleuterklas. Paul vermeldt dat het Onderwijs is ontwikkeld tot een langgerekt ‘selectiesysteem’. In het Westen leidt dit o.a. tot sociale angst en eenzaamheid.
De effecten op de klinische sector zijn immens. De grenzeloosheid in onze samenleving op meerdere gebieden leidt tot talloze problemen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de Nederlanders psychische klachten ervaart waarvan het percentage onder jongeren nog groter is.
Als oplossingsrichting spreekt Paul over een nieuwe aanpak die breder is: een combinatie van fysieke, psychologische en sociale aspecten vanuit diverse expertises. Hoopvol is dat deze aanpak steeds meer gangbaar wordt en mensen met diverse klachten baat hebben bij een dergelijke behandeling.
Meer weten over Paul Verhaeghe? Lees hier meer over Paul en zijn boeken.
Benieuwd naar de Vaksectie Vitaliteit Stress en Burn-out met Greet Vonk, Wendelyn Leenheer en Sarah Hendriks? Lees hier meer over de vaksectie.