Onderzoek naar vergoeding van coaching bij burn-out
In opdracht van het bestuur van de NOBCO heb ik, Margot Moors, een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor vergoeding van coaching door coaches bij burn-out door zorgverzekeraars, en een eerste voorzichtige verkenning gedaan naar de perceptie van huisartsen en bedrijfsartsen over het inzetten van coaches.
Zorgverzekeraars
Er is momenteel vrijwel geen vergoeding voor coaching bij burn-out vanuit de basisverzekering. Soms is er beperkte dekking via aanvullende of collectieve verzekeringen, vooral voor leefstijltrajecten. Counseling of psychologische hulp (geen coaching) valt vaak onder GGZ-indicatie, waarvoor hulpverleners zonder BIG-registratie*) of AGB-code*) niet in aanmerking komen. Om een AGB-code aan te vragen moet een coach zijn aangesloten bij een van circa 60 erkende beroepsverenigingen, waar NOBCO niet onder valt. En als je die dan al hebt, is ook vastgelegd in richtlijnen welke methodes of therapieën ingezet mogen worden. Veel aanvullende verzekeringen verwijzen bovendien naar online zelfhulpwebinars, waardoor toegang tot persoonlijke coaching beperkt blijft.
Huisartsen en bedrijfsartsen
Eerste oriënterende interviews tonen dat huisartsen en bedrijfsartsen coaching bij burn-out als een waardevolle aanvulling beschouwen, maar aarzelen vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs en kwaliteitseisen. Veel professionals kennen NOBCO nog niet en verwijzen vaak naar GGZ-zorg of online oplossingen. Huisartsen zetten eerst hun eigen POH-GZZ*) in bij bijv. burn-outklachten, die wordt vergoed door de basisverzekering. Bedrijfsartsen zien een belangrijke rol voor werkgevers omdat die (aankomend) verzuim direct voelen in hun portemonnee.
Vervolgstappen
Er liggen kansen voor de NOBCO om de naamsbekendheid en professionaliteit van coaches onder huisartsen en bedrijfsartsen te vergroten. Ook werkgevers die een sleutelrol spelen, gezien de financiële impact van burn-out mogen nog nadrukkelijker kennismaken met NOBCO. Een verdere verkenning om NOBCO op de lijst van erkende beroepsverenigingen te krijgen, zou een volgende stap kunnen zijn.
*) POH= Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg, er zijn er ook specifiek voor GGZ.
*) BIG-register = Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Is register voor wie een beschermde beroepstitel mag voeren en daarbij behorende handelingen mag uitvoeren, bijv. een psycholoog.
*) AGB-code = Je kunt alleen een Algemene Gegevens Beheercode aanvragen als je aangesloten bent bij een van de erkende beroepsverenigingen.
Reactie van het bestuur
Het bestuur heeft met belangstelling deze verkenning gelezen. Het is duidelijk dat het onderbrengen van coaching bij verzekeraars, naast voordelen ook haken en ogen heeft. Om bij doorverwijzers en opdrachtgevers coaching te kunnen positioneren is professionaliteit een must en specialisatie waarschijnlijk een voorwaarde. Bekendheid creëren over de positieve effecten van professionele coaching bij werkgevers is opgenomen in de plannen van 2024/2025. De samenwerking met overige stakeholders (verzekeraars, huisartsen en bedrijfsartsen) vergt een lange adem en staat in de plannen voor de komende jaren.