EIA-tip van de maand: de ervaringen en tips van Michiel Soeters

maandag 26 augustus 2024

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificering. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! Graag laten we in de nieuwsbriefrubriek EIA-tips coaches aan het woord die net hun EIA hebben behaald. Hoe hebben zij de certificering ervaren en welke tips hebben zij voor andere coaches?

Deze maand de primeur: de ervaringen en tips van Michiel Soeters.

Wie ben je, waar woon je en wat voor coaching bied je?

In mijn praktijk GeenManOverboord, gevestigd in Vlijmen, begeleid ik vooral ondernemers en leiders/leidinggevenden die bij me komen met vragen over hun leiderschap, verliezen, conflicten, relatiethema’s en transitie. Bij de begeleiding combineer ik secure base coaching met systemisch werk, rouw- en verlies coaching en stress en burn-out begeleiding.

Wat was voor jou de reden om EIA-certificering aan te vragen?

In veel van de begeleidingstrajecten speelt stress een grote rol. Reden om me te verdiepen in stress en burn-out begeleiding en te kwalificeren als CSR-coach. Daarbij is certificering een van de minimum vereisten. Dat was de concrete aanleiding om me te certificeren. Parallel aan mijn opleiding bij CSR Centrum voor Stress en Veerkracht, ben ik met de EIA-certificering begonnen.

Wat heeft het proces van certificering jou opgeleverd?

Waar ik eerder geen reden zag voor certificering, en er eerlijk gezegd ook wat tegenop zag, was de aanleiding nu concreet en ben ik er vol overgave ‘in gedoken’. Gaandeweg ontdekte ik dat het me grond onder de voeten gaf, houvast. Door het proces van vastleggen en toetsen aan de competentiecriteria kon ik alles wat ik tot nu toe opgebouwd en geleerd heb, overzien en werd mijn ambacht (want zo zie ik coaching) verankerd. Met het assessmentproces door DNV en de NOBCO assessoren en het ontvangen van feedback voelde ik me ook serieus genomen en gezien. Door met cliënten in gesprek te gaan over hun feedback en ervaringen ontstaat groei.

Door de certificering ben ik mezelf als professional ook serieuzer gaan nemen. Voelt het alsof ik er ‘mag zijn’ maar ook dat ik een standaard heb hoog te houden. Intussen ben ik gekwalificeerd als CSR-coach en ben ik partner van CSR Centrum geworden.

Heb je een tip voor collega coaches die certificering overwegen?

Zie het als een investering in je eigen professionaliteit. Ook al vraagt niemand er ooit nog naar, het geeft je een anker voor je eigen ambacht.

Michiel Soeters 

EIA-tips

Meer weten over certificeren?

Op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering vind je vier pagina’s met alle informatie over EIA-certificering (aangegeven in het blauwe menublok rechts op de pagina) én de eerdere EIA-tips.

Als je liever kijkt en luistert, kun je op de NOBCO-Academie verschillende webinars vinden, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Een korte persoonlijke vraag over certificering kun je stellen aan een assessor via de wekelijkse EIA-Informatielijn. Elke maandag tussen 16 en 18 uur via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor je voor 18 uur terug te bellen. Of probeer het zelf later nog een keer.