Coördinator in het zonnetje: Ineke Bos

donderdag 22 augustus 2024

Mijn naam is Ineke Bos. Ik ben sinds eind 2023 Coördinator Learning & Development bij NOBCO. In die rol zorg ik voor een samenhangend, aantrekkelijk en inspirerend aanbod voor het leren en professionaliseren van onze coaches.

Leren is leuk, jezelf verrijken en groeien geeft energie. Dat is mijn uitgangspunt. En ik hoop eraan bij te dragen dat we dat allemaal kunnen ervaren.

Ik vind dat NOBCO ontzettend veel mooi en interessant aanbod heeft; zowel in de bijeenkomsten als in de NOBCO-Academie. Het is dan ook een hele leuke taak om dit te coördineren, en er continu oog voor te houden dat het aansluit bij de behoefte van onze coaches. Ik wil graag dat alle coaches hier iets te halen hebben, en makkelijker toegang hebben tot wat er is. Ik hoop daarmee ook de stap naar  (her)certificering makkelijker te maken.

Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met de analyse van de vragenlijst om een beeld te krijgen waar onze NOBCO-Coaches behoefte aan hebben. Een inspirerende klus. En fijn om te lezen hoeveel mensen de moeite nemen om de vragen aan te vullen met waardevolle tips en feedback.

Ik ben van oorsprong bioloog. Ik heb 12 jaar als wetenschappelijk onderzoeker bij Sanquin Bloedvoorziening gewerkt en 9 jaar in het onderwijs bij de Universiteit Twente. Sinds 2020 heb ik mijn eigen praktijk als coach, workshopleider en docent. In 2023 heb ik mijn EIA-certificering Practicioner gehaald. Ik vond dat een boeiend proces, waar ik veel uit geleerd heb over wat ik als coach te bieden en te leren heb.

Ik coach veel mensen uit wetenschap, onderwijs en de not-for-profit sector. Als coach heb ik veel aandacht voor de balans tussen verstand, intuïtie en gevoel. Ik werk daarom ook regelmatig met kunst in de coachsessies. Dat is echt een enorme verrijking. Vaak ga ik naar LandArt, grote kunstwerken in bijvoorbeeld de Flevopolder, waarin je je helemaal onderdompelt. In zo’n setting kun je helemaal ervaren hoe coachen en ontwikkelen een creatief proces is, voor jou als coach, en voor de coachee.

Naast mijn werk maak ik veel muziek. Ik speel altviool en piano, o.a. in het Oost Nederlands Symfonie Orkest. Ik houd ervan om lekker eten te koken, en om te wandelen in de natuur. Ik ben getrouwd, en heb drie kinderen in de tienerleeftijd.

Tip voor alle NOBCO-coaches

Besef dat je eigenlijk continu leert. Of je nu een boek leest, op vakantie bent in een cultuur waar je aan moet wennen, of uitdagingen hebt in je familie. Er is altijd wat te ontdekken over jezelf. En soms geeft dát een mooi inzicht  over hoe je werkt als coach. Kortom, er ligt soms meer voor het oprapen dan het lijkt.