Boek: Van sluimeren naar sprankelen. Pak de regie in de 24/7 ratrace”

maandag 24 juni 2024

Hoe leidinggevenden en (team)coaches met behulp van de VITAAL- en WENDBAAR-methodiek de regie kunnen nemen om op een sprankelende manier het verschil te maken.

“Niets is wat het lijkt! De helft loopt op zijn tenen of is ‘stilletjes afgehaakt." Dit is echt een blinde vlek voor veel organisaties!

In de schaduw van de dagelijkse kantoorroutine sluimert iets ongrijpbaars: minstens 50% van de medewerkers gaat niet voluit, zo blijkt uit recent Gallup-onderzoek. Dit sluimeren knaagt aan levensgeluk, ondermijnt bijdragen aan het geheel en kost organisaties handenvol geld. Is dat wat we willen? Vragen de auteurs zich af.

“Deze wereld zit te wachten op mensen die sprankelen.”

In hun nieuwe boek leggen drielingbroers Stephen Steijger, Viktor Steijger, Erik Steijger en Arjan Jansen van ’t Land uit hoe je dit sluimerende probleem niet alleen opspoort, maar ook effectief aanpakt. Een opvallende trend is het fenomeen 'quiet quitting': fysiek aanwezig, maar mentaal afgehaakt. Subtiel, stil en vaak vermoeid, beperkt tot wat strikt nodig is voor het salaris. Weinig tot geen extra inzet, en bij verminderde productiviteit krijgt een werkgever minder waar voor zijn geld. Wij noemen dit onnodige verspilling. Van kapitaal, talent en energie, wel te verstaan. Quiet quitting is naar ons idee van alle tijden, alleen lijkt het nu meer aanwezig.

Initiatiefnemers Stephen Steijger en Viktor Steijger besloten dat het tijd was voor een nieuw boek in een wereld vol uitdagingen. Als senior practicioner EMMC coach en kernlid van de NOBCO vaksectie Teamcoaching, legt Stephen uit: “ons zevende boek alweer, maar dit keer wilden we onszelf uitdagen om een dun, toegankelijk boek te schrijven in blogstijl dat je in een paar uur uitleest."

V.I.T.A.A.L.-handvat en het W.EN.D.B.A.A.R.-handvat

In deel 1 dagen we je uit tot diepe zelfreflectie aan de hand van de zeven VITAAL! principes van persoonlijk leiderschap. Met praktische handvatten, zoals een introductie van het integrale concept van het ‘Klavertje Zeven’, biedt het sleutels tot werkplezier, geluk en verbeterde prestaties. Ook het WENDBAAR-handvat voor realisatiekracht komt aan bod, om stapsgewijs daadwerkelijk te kunnen groeien, veranderen of zelfs transformeren. De auteurs introduceren verder de vier energiestanden die ze vaak tegenkomen in teams: Sluimeren, Stressen, Sudderen en Sprankelen.