Geef je intervisiebijeenkomst een boost met krachtige intervisievragen!
Vanuit de commissie L&D willen we jou als professioneel coach motiveren om je voortdurend te blijven ontwikkelen. Goede intervisievragen verbeteren de kwaliteit van de casusbespreking en de tips en adviezen die je van de andere intervisiedeelnemers krijgt. Wat is nu een intervisievraag en wanneer is deze krachtig genoeg?
Er zijn twee soorten intervisievragen namelijk de vraag die de casusinbrenger bij zijn casus stelt: “de leervraag” en de vragen die de intervisiedeelnemers over de ingebrachte casus stellen. Beide soorten intervisievragen kun je stellen op de bovenstroom en de onderstroom van de casus die ingebracht wordt.
Wat is een intervisievraag die op de bovenstroom gericht is? Intervisievragen op de bovenstroom richten zich op gedrag-en omgevingsniveau. Een voorbeeld van een vraag door een casusinbrenger op de bovenstroom is: “Hoe ga ik om met...?" Een voorbeeld van een vraag door een intervisiedeelnemer op de bovenstroom is: “Wat heb je precies gedaan?”
Intervisievragen op de onderstroom zijn gericht op onderliggende patronen of innerlijke drijfveren die gedrag beïnvloeden. Intervisievragen op de onderstroom zijn daardoor krachtiger. Het zijn vragen waarmee je meer diepgang aan de intervisiebijeenkomst en de uitkomsten van je intervisiebijeenkomst geeft. Een voorbeeld van een vraag door een casusinbrenger op de onderstroom is: Ik krijg stress van deze situatie, ik wil graag onderzoeken wat maakt dat ik stress ervaar. Een voorbeeld van een vraag door een intervisiedeelnemer op de onderstroom is: Op welke manier beïnvloeden jouw overtuigingen jouw gedrag in deze casus?
Wil jij jouw intervisiebijeenkomst een boost geven? Probeer het stellen van intervisievragen op de onderstroom dan eens uit. Meer informatie en voorbeelden van krachtige intervisievragen op de onderstroom vind je hier.
Geschreven door Esther Kluiver, commissie L&D
Contact opnemen met de commissie L&D? Dat kan via commissielend@nobco.nl.