EIA-tip van de maand: wat is een casestudie en hoe schrijf ik die?
Veel coaches zijn bezig met EIA-certificeringsaanvraag en we krijgen dan ook vragen. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.
Wat is een case studie en hoe schrijf ik die?
Als je een EIA-aanvraag doet zonder EQA-coachopleiding op het niveau van je EIA-aanvraag, dan is een casestudie onderdeel van je portfolio. In de casestudie laat je zien hoe jouw coaching er in de praktijk uitziet en hoe je samen met de coachee werkt aan de coachdoelen. Je maak daarmee je competenties als coach zichtbaar. Uiteraard gaat de casestudie over een of meerdere gesprekken met een coachee. Het accent in de casestudie ligt echter op jouw handelen en minder op het bereikte resultaat.
Onderstaande tips helpen je op weg om een goede casestudie te schrijven:
- Kies een voor jou een bijzonder of uitdagend coachtraject. Dat levert vaak de beste inspiratie op voor een casestudie.
- Kies voor een beschrijving van één of enkele sessies, eventueel een heel traject maar dat hoeft niet. Richt je op een omvang van 750-1.000 woorden.
- Je hoeft geen succesverhaal te schrijven. Belangrijk is dat je jezelf laat zien als lerende professional.
- Niet de coachee staat centraal, maar jijzelf als professional.
- Geef aan wat je gedachten, gevoelens, overwegingen, twijfels e.d. waren in de sessie(s) en hoe je hiermee bent omgegaan.
- Als checklist kun je de volgende onderwerpen nalopen: Hoe werkte je aan contractering, opbouw relatie, het leren door de coachee, met behulp van welke instrumenten, wat was het resultaat en last but not least wat heb jij daar als coach van geleerd (je zelfinzicht en je eigen ontwikkeling).
- Schrijf eerst de casus en kijk achteraf welke competenties je hier hebt laten zien. Zo blijf je meer gefocused op je handelen.
Lastig? Een heel handig hulpmiddel voor reflectie op je coachpraktijk is de reflectietool. Hierin vind je hulpvragen per competentie en per EIA-niveau die je op weg helpen om te reflecteren op jezelf en jouw praktijk. Je vindt de reflectietool op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering.
Meer vragen over EIA-certificering?
Op Mijn NOBCO/coachen/EIA-certificering, vind je alle uitleg over het EIA-certificeringsproces en kun je de handleidingen en beschikbare tools en formats downloaden. Alle eerdere EIA-tips kun je op de website nalezen.
Liever luisteren dan lezen?
Is lezen niet jouw voorkeursmanier van informatie opnemen? Het basisprogramma van webinars op de NOBCO-Academie geeft je mondeling en visueel alle uitleg die je nodig hebt. Vooral handig is het nieuwe webinar 3.3. Je EIA-certificering aanvragen. Hierin worden alle stappen van een EIA-aanvraag uitgelegd.
Welk aanbod je ook kiest, voor iedereen die bezig wil of is met een EIA-aanvraag geldt: Stuit je op vragen, dan kun je elke maandagmiddag tussen 16 en 18 uur bellen naar de EIA-informatielijn via 033 247 34 44. Een assessor staat je dan te woord.
We hopen dat je in dit aanbod van informatie en begeleiding het voor jou passende pakket vindt voor jouw aanvraagroute naar EIA.