EIA-tip van de maand: hoe contracteer ik mijn coachtrajecten?

donderdag 18 april 2024

NOBCO krijgt veel vragen van coaches die aan de slag willen met hun EIA-certificering. Daar zijn we blij mee, want zo zetten we met elkaar het coachvak professioneel op de kaart! We merken dat bepaalde vragen vaker worden gesteld. Daarom geven we elke maand een EIA-tip naar aanleiding van zo’n vraag.

Wat is het verschil tussen een NOBCO-coach en een gecertificeerde coach?

Er blijkt soms verwarring te zijn bij coaches over wat EIA-certificering eigenlijk is. Is dat hetzelfde als aangesloten zijn bij NOBCO? Of hetzelfde als in het bezit zijn van een diploma van een geaccrediteerde coachopleiding?

Nee, dat is niet hetzelfde. Je aansluiting bij NOBCO is wel een goede eerste stap richting certificeren, net als het volgen van een gedegen coachopleiding. EIA-certificering gaat echter verder. In een EIA-certificeringstraject laat je zien hoe jij je coachpraktijk voert, dat je aan bijscholing en intervisie of supervisie doet, en hoe je reflecteert op de uitoefening van je vak. Kortom, EIA-certificering maakt transparant aan opdrachtgevers dat jij een professionele coachpraktijk voert.

Meerwaarde van EIA-certificering voor jou

Gecertificeerde coaches zeggen dat het EIA-proces voor hen waardevol is op het gebied van ethiek, reflectie, (her)contracteren, evalueren en dat het proces meer inzicht geeft in wie ze zijn als coach en waar ze staan in hun ontwikkeling. Het samenstellen van een portfolio en het voeren van een professionele dialoog met een assessor vormt bij elkaar een volgende stap in jouw persoonlijke reis in het coachvak.

Als je een EIA-aanvraag als een lerend proces kunt zien, wordt het een andere ervaring dan wanneer je denkt: “O jee, nu moet ik dit ook nog doen en ik heb het al zo druk”.

Stap voor stap benadering

Een EIA-certificeringsaanvraag kun je stap voor stap aanpakken. Als je gebruik maakt van de beschikbare formats Overzicht praktijkuren, Overzicht Permanente Educatie en Overzicht Intervisie/Supervisie, bouw je geleidelijk je portfolio op. Deze formats zijn te downloaden op Mijn NOBCO.

 Meer vragen over EIA-certificering?

Op Mijn NOBCO vind je vier pagina’s met alle informatie over het EIA-certificeringsproces (aangegeven in het blauwe menublok rechts op de pagina). Hier kun je de handleidingen, tools en formats downloaden die je helpen bij je aanvraag. Ook vind je hier alle eerdere EIA-tips op een rij.

Als je liever kijkt en luistert, kun je op de NOBCO-Academie verschillende informatieve webinars vinden, onder andere over het aanvragen van EIA (webinar 3.3) en over reflectie (webinars 2.1 en 2.2).

Je kunt een korte persoonlijke vraag over EIA-certificering ook stellen aan een assessor via de EIA-Informatielijn. De EIA-informatielijn is elke maandag tussen 16 en 18 uur bereikbaar via 033 247 34 44. Bezettoon? Spreek je naam en telefoonnummer in, dan probeert de assessor die dienst heeft je voor 18 uur terug te bellen. Of probeer het zelf later nog een keer.

EIA-tips