Boeken voor onder de kerstBOOM

woensdag 18 december 2024

Als aangesloten NOBCO-coach hebben we toegang tot de BOOM-coaching collectie. Hier vind je een schat aan inspiratie; van de coachingskalender, tot werkvormen, en ook alle boeken over coaching die BOOM uitgeeft. Een heerlijke en goedkope manier om te lezen, of even iets uit een boek op te zoeken. Je kunt ook handig zoeken in het boek zelf, of relevante stukken opslaan. 
 

Als je wilt weten hoe je toegang krijgt tot de BOOM-coaching collectie, kijk dan hier op Mijn NOBCO.

Hieronder vind je inspiratie van collega-coaches. In enkele ‘recensies’ delen ze hun kijk op enkele boeken uit de BOOM-coaching collectie. Speciaal voor jou. Voor onder de kerstboom. 

No-nonsense loopbaancoaching van Maarten Gulickx en Andre Lollinga (2023)

Interessant voor loopbaancoaches. ''Via Boom kan je als NOBCO-lid toegang vragen tot de coachingcollectie waar je meer dan 300 boeken en legio aan werkvormen kunt vinden. De site is zowel goed te bedienen via de laptop als ook op je mobiel. Ik heb onlangs het boek No-nonsense loopbaancoaching van Maarten Gulickx en Andre Lollinga gelezen. Een praktisch en toegankelijk geschreven boek om loopbaantrajecten vorm te geven. Door middel van voorbeelden nemen de schrijvers je mee in de dynamiek van loopbaancoaching.

Er staan oefeningen in die je direct kunt toepassen in de praktijk. Ik heb er veel inzichten uit gehaald hoe je op verschillende manieren tot antwoorden kan komen. Wanneer je deze trajecten al een tijdje doet krijg je toch voorkeur voor bepaalde instrumenten, waardoor de andere weer wat meer op de achtergrond raken. Door dit boek te lezen ben ik mij weer bewust welke andere mooie instrumenten er ook zijn en wissel ik ook weer meer af. Wat voor mij persoonlijk nog een valkuil kan zijn is dat ik de neiging heb om in loopbaan trajecten te gaan adviseren. Dit boek geeft je inzicht in hoe je uit die rol kan blijven. Een aanrader dus voor de beginnende en de gevorderde coach om je te laten inspireren en verrassen.''

Door: Wilma Schrijver

(H)ECHT NIET van Martin Appelo (2020)

Interessant voor psychologen, therapeuten en coaches. ''Appello schrijft over het echt niet (kunnen) hechten aan anderen wat zich toont door het onvermogen om zich te binden, een gebrek aan wederkerigheid, uitermate gevoelig zijn voor sfeer, weinig frustratietolerantie (kort lontje) maar vaak enorm gedreven in privé, hobby, sport, relaties, werk enz. Het duurzame en onherstelbare karakter v/d hechtingsstoornis maakt het een HANDICAP. Dat wat een handicap blijkt wanneer je volwassen bent, ontstaat tijdens de jeugd vaak als zelfbescherming of als overlevingsstrategie. Het boek beschrijft wat veilige hechting is, wat de hechtingshandicap inhoudt, maar ook een stappenplan voor verbetering. Als een kind niet leert wat intimiteit is, leert het ook niet dat je veilig en de moeite waard bent: er ontstaat geen ‘basic trust’, er is geen onvoorwaardelijke acceptatie, geen goede oersoep: eten, veiligheid, liefde etc. Van alle mensen is ca. 65% veilig gehecht, de anderen zijn angstig, vermijdend of gedesorganiseerd gehecht en die hechtingsstijlen beschrijft hij uitstekend.

Natuurlijk gaat het bij hechting ook over aanleg. Welke hormonen en neurotransmitters een cruciale rol spelen wordt uitgelegd, maar ook welk compensatiegedrag opvalt: verslaving (als ‘self-repair’), religie, psychotherapie maar ook een intieme en stabiele liefdevolle relatie! En bij partnerkeuze is zijn concept: soort zoekt soort. Maar Appelo biedt ook een uitweg: omgaan met je hechtingshandicap begint met ‘niet luisteren naar je gevoel’ en met het ‘beter gebruiken van je verstand’. Eerst denken en dan doen en niet je impulsen en lusten volgen. Zijn oplossing is onder meer: leefregels. Het is vreselijk moeilijk gedrag te veranderen. Pas als je lijdensdruk en urgentie ervaart, verwacht dat het beter kan worden, kunt weerstaan om in het oude te vervallen, de schuld bij je zelf durft te leggen, aan de slag gaat en doorzet als het bijna niet meer lukt …dan heb je een kans! Er is maar een ding wat werkt: JEZELF REGELS OPLEGGEN, strenge wetten. Beroerder wordt je leven niet dus doe het.''

Door: Jelle Westendorp

De tijdgids van Joris Brenninkmeijer (2023)

Interessant voor o.a. psychologen en coaches. ''Ik scroll wel vaker door de lijst met boeken van BOOM. Gewoon om wat inspiratie op te doen bij thema’s waar ik mee werk. Dit boek sprak me aan omdat ik me steeds vaker bewust word van de verschillende manieren om tegen tijd aan te kijken. Leuk weetje; de oude Grieken hadden wel twéé tijdgoden, Chronos en Kairos. Chronos voor de tijd van de klok, de volgordelijke tijd van dingen doen. Kairos was de god van de juiste tijd, de ware tijd, ook meer de trage tijd. Wat kan ik daar zoal mee in coaching? Op deze vraag hoop ik antwoorden te vinden in dit boek. Brenninkmeijer stelt zich de vraag hoe het kijken naar tijd je manier van kijken naar je coachee en diens vraag kan verrijken. Dat sluit mooi aan bij mijn eigen vraag.

Bijna 200 bladzijden later ben ik niet alleen ‘Taal voor tijd’ rijker, maar ook een aantal concrete handvatten. Hij geeft aansprekende begrippen voor de verschillende vormen van tijd, en werkt daarbij veel met contrasten; zoals de narratieve tijd (wie ben je?) versus de kloktijd (hoe wil je je tijd benutten), en de transitie tijd (in welk proces zit je?) versus de toevalstijd (wat heb je bij verrassing over jezelf ontdekt?). Ook veel gebruikte begrippen als DOEN en ZIJN worden in verhouding tot TIJD beschreven, o.a. vanuit Chronos en Kairos. Als een coachee bijvoorbeeld een time-management vraag heeft, kan het enorm helpen om die niet alleen praktisch aan te vliegen, maar ook diens manier van omgaan met tijd onder de loep te nemen. Deze perspectieven helpen mij daarbij. Ik vind het boek een aanrader als je dit soort concepten als tijd graag concreet wil maken in je coach gesprekken. Het boek is zeker ook een aanrader als je meer bewust gebruik wilt maken van jouw eigen ‘tijd voor het juiste moment’, of wilt vertragen, lekker in de tijd tussen kerst en oud & nieuw.''

Door: Ineke Bos