Jip Menses

Provincie Fryslan

Tweebaksmarkt 52
8921 HM LEEUWARDEN
Nederland

+31582925830
l.fokkema@fryslan.frl

[] J. (Jip) Menses []

Aansluitnr. 29956

LEEUWARDEN

Certificeringsniveau -

Werkgebied
Regionaal
E-coaching
Nee
Coaching Monitor
Nee
Nestorcoach
Nee
Ontwikkeladvies
Nee
Uurtarief particulier
€ 65,00 inclusief btw
Uurtarief zakelijk
€ 65,00 exclusief btw

Type
Organisatie coaching

Thematiek
Carriere
Communicatie
Competenties
Cultuuromslag
Leiderschap
Management
Pers. effectiviteit
Pers. ontwikkeling
Stress
Werk
Zingeving

Coachtalen
Nederlands

Branche
Overheid
Zakelijke dienstverlening (overig)

Vaksectie
Geen vaksecties bekend

Over deze coach
“Sometimes the greatest adventure is simply a conversation” - unknown

Gesprekken voeren. Dat is de kern van mijn huidige rol. Het mooie van gesprekken is dat je verhalen mag aanhoren. Verhalen van passie, frustratie, onmacht maar ook van weerbaarheid en menselijke flexibiliteit en geluk. En van dromen en doelen. Ieders verhaal is uniek en dat maakt mijn rol zo mooi. Dat ik daarbij ondersteunend mag zijn om, vanuit een vertrouwelijke relatie, te werken aan persoonlijke ontwikkeling, zie ik als een prachtige uitdaging.

Mijn naam is Jip Menses en ik ben werkzaam in de rol als HR-coach binnen de provincie Fryslân. Ik wil jullie graag kennis laten maken met mijn eigen verhaal.
Ik ben begonnen als medewerker bij het cluster IV-ICT (voorheen I&A). In 2011 maakte ik een overstap vanuit een grote ICT-dienstverlener naar de provincie Fryslân. Dit was vlak voor de verhuizing vanuit de tijdelijke locatie aan de Snekertrekweg in Leeuwarden terug naar de oorspronkelijke plek aan de Tweebaksmarkt in het centrum. Een turbulente tijd als het gaat om de ICT dienstverlening want alles stond op scherp om in het nieuwe gebouw weer iedereen een werkplek te bieden. Ik genoot van alle dynamiek en hectiek die daarbij kwam kijken en een hoogtepuntje was dat (destijds koningin) Beatrix op de 1e verdieping “bij ons van I&A” een rondleiding kreeg bij de opening van het gebouw. Een bijzondere ervaring.

Na de verhuizing keerde de rust terug. Er kwam routine in de dagelijkse werkzaamheden. Ik merkte in 2014 dat ik vastliep in mijn werkzaamheden en dat ik afstand kreeg tot ICT-techniek als vakgebied. In overleg met mijn leidinggevende ben ik een traject aangegaan met een externe coach. Tijdens deze periode ontdekte ik paardencoaching.
Als hobby-matig ruiter ben ik altijd al gefascineerd geweest van de schoonheid, gevoeligheid en de kracht van het paard. Toen er een workshop werd aangeboden waarbij paarden werden ingezet op het thema “persoonlijk leiderschap” besloot ik mij hiervoor aan te melden. Dit was voor mij een keerpunt. Ik was verbaasd hoe snel de begeleidende coach tot de kern van bepaalde zaken kon komen met behulp van de paarden, en dan met name ten aanzien van mijn eigen belemmeringen. Dit maakte iets in mij wakker. Ik besloot contact op te nemen met de coach en mocht als begeleider meedraaien in de volgende workshop. Zij legde mij een aantal basisbeginselen uit en vertelde hoe zij mensen tot bepaalde inzichten kon laten komen. Ook liet zij mij een aantal oefeningen begeleiden. Zij merkte tevens op dat ik een natuurlijke aanleg had om een coachende rol aan te nemen. Terugkijkend op mijn ICT-carrière was er ook altijd een sterk “mens-component” aanwezig waar ik vaak vanuit een coachende rol projecten heb begeleid. Ik besloot daarop mij verder in te gaan verdiepen in het vak van (paarden-) coach.

“Als het goed is zit de pret niet in de lesstof maar in het leren” - Midas Dekkers

Inmiddels heb ik een opleiding tot paardencoach afgerond en een eigen bedrijf opgestart; www.spegelwurk.nl Daarnaast heb ik een verdieping gedaan op de manier waarop je paarden kunt inzetten (persoonlijk leiderschap - mindfulness met paarden - kennismaking systemisch werken met paarden) en ben ik klaar met de opleiding voor gecertificeerd (NOBCO) coach bij de Hogeschool Windesheim. Ook binnen mijn werk heeft zich een verschuiving voorgedaan; ik heb de ICT vaarwel gezegd en ben nu HR-coach binnen de provinciale organisatie. Sinds Juli 2016 ben ik met mijn collega-coach binnen de organisatie actief. Vanuit mijn passie kan ik persoonlijke coaching en inzet van het paard bij medewerkers binnen organisaties en particulieren prachtig combineren. Ik leer hierdoor nog dagelijks nieuwe dingen.

Stuur een bericht naar deze coach