Over deze opleiding
Een zesdaags specialisatieprogramma van de Voice Dialogue Academie dat bedoeld is voor ervaren Voice Dialogue facilitators.Je leert hoe je Voice Dialogue op een verantwoorde manier kunt inzetten bij mensen die in hun leven te maken kregen met traumatische gebeurtenissen die nog steeds impact hebben op hun huidige functioneren.
De opleiding wordt gegeven door Marijke Leys en Judith Budde.
Kern van de training
Primaire subpersonen zijn ooit ontstaan om onze kwetsbaarheid te beschermen. Soms gaat het niet alleen om kwetsbaarheid die beschermd moet worden, maar werken deze subpersonen erg hard om gekwetstheid te beveiligen. Gekwetstheid kan veroorzaakt worden door allerhande trauma’s, met een kleine of grote T. Afhankelijk van de impact van het trauma zullen er heel specifieke en soms rigide beschermers ontstaan in de innerlijke bus. In deze zes dagen (3 blokken van 2 dagen) leer je een aantal van deze stevige beschermers herkennen en faciliteren. Je maakt kennis met het holistische model, met het structureel dissociatiemodel van Janina Fisher en met de Polyvagaaltheorie van Stephen Porges en Deb Dana. In alle dagen wisselen theorie, demonstratie en praktijk elkaar af. Er is veel ruimte om zelf te oefenen met faciliteren van Voice Dialogue sessies onder supervisie.
Blok 1
In dit eerste blok definiëren we wat trauma is en bespreken we de impact op de ontwikkeling van de innerlijke bus. We plaatsen de methodiek van Voice Dialogue in een holistisch behandelplan en leggen het verband met het structureel dissociatiemodel van Janina Fisher. Je leert de relatie tussen het Bewuste Ego en de Innerlijke kinddelen te verstevigen. Voordat we de overlevingsdelen bij trauma kunnen faciliteren is het belangrijk om poortwachters te honoreren. De poortwachters van emoties, herinneringen en schaamte passeren de revue. We zoemen in de opleiding in op de diverse beschermers die kunnen ontstaan in het leven van mensen die te maken kregen met trauma. Tijdens dit eerste blok zijn dat de verslavingsgevoelige subpersonen.
Blok 2
In dit blok gaan we verder met de specifieke beschermers bij kwetsbaarheid. Allereerst besteden we aandacht aan de Innerlijke Criticus en de Moordende Innerlijke Criticus. Je leert deze op een veilige manier te faciliteren. Daarnaast gaan we in op de hechtingsvraagstukken van KOPP-volwassenen. Mensen wiens ouders lijden/leden aan een psychische problematiek ontwikkelen een eigen manier van omgaan met de onvoorspelbare en onveilige thuissituatie. Dit vraagt een specifieke aanpak tijdens een Voice Dialogue sessie. Tot slot komt slachtoffer-energie aan de orde. Slachtoffers van trauma gedragen zich soms ook als een slachtoffer. Het is voor professionele begeleiders niet altijd makkelijk om met deze energie om te gaan en dat kan leiden tot overdracht en tegenoverdracht. We kijken met de Voice Dialogue bril naar de slachtoffer-energie.
Blok 3
In dit blok maak je kennis met de Polyvagaaltheorie en de toepassing daarvan in Voice Dialogue. We belichten de thema’s veiligheid, onveiligheid, co-regulatie en de verschillende staten van het autonome zenuwstelsel. We doen dit aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen en concrete toepassingen in de Voice Dialogue praktijk. Op dag 2 staan we stil bij dissociatieve delen en leer je deze te herkennen en te faciliteren. Tot slot zoeken we een ingang naar de oorspronkelijke kindstukken die nog steeds ergens ongeschonden in de innerlijke bus aanwezig zijn.
Tijdens de drie blokken proberen we steeds de overlevingsdelen te honoreren en daardoor toegang te krijgen tot de onderliggende kwetsbare en gekwetste delen. Met bijzondere zorg en een geoefend oog en oor kun je deze delen een plek in de ruimte geven en stappen zetten naar herstel door de cliënt vanuit het midden of het Bewuste Ego een relatie te laten opbouwen met de oude kwetsuur. We voegen indien nodig innerlijke hulpbronnen toe.