“Hoe onderscheid je je?” 

Sandra had zich al vaker blindgestaard op de informatie over het certificeringstraject op de website. Ze wist direct dat het iets is dat wel eens belangrijk kan zijn in de toekomst. “Er zijn natuurlijk zoveel coaches, dus hoe onderscheid je je? Op de website stond veel informatie over de eisen, maar daar kwam ik niet uit. Toen ik in de Nieuwsflits die 5 Day Sprint Challenge zag staan dacht ik: dit moet ik gewoon doen.” Vooral het feit dat ze in een groepje van maar zes coaches terechtkwam heeft ze als heel prettig ervaren. “Ik had ook heel bewust die week geen coachees ingepland. Ik dacht ik ga me er echt op storten en er elke dag mee bezig zijn. En dat is gelukt! Ik heb het allemaal ingeleverd.”

Twijfels tussen Practitioner en Senior niveau 

Het fijnste wat Sandra aan de 5DSC heeft overgehouden is toch wel de bewustwording van kwaliteit. “Ik zat een beetje klem. Ik ben bijna vijf jaar bezig en vraag nu het Practitioner niveau aan, maar dacht: ik voldoe volledig aan het Senior Practitioner niveau. In het aantal sessies die ik heb gevoerd, het aantal coachees, de uren die ik besteed aan intervisies reflectie en deskundigheidsbevordering. Totdat de mentor aangaf dat het niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit gaat. Ze vroeg hoe het met de kwaliteit van mijn reflecties zat. En als ik dan inderdaad ga kijken zie ik dat ik dat wel doe, maar toch niet zo diep als dat ik het zou willen doen. Volgend jaar ga ik wel echt voor dat Senior Practitioner niveau.” Ze dacht de enige te zijn met dit vraagstuk, maar uiteindelijk bleek dat twee anderen van de challenge groep hier ook mee zaten. Na de challenge week hebben ze met zijn zessen een nieuwe intervisiegroep te vormen.

Uitzoeken welke opleidingen geaccrediteerd zijn 

Sandra is sinds 2018 lid van NOBCO. Voordat ze aan de opleiding begon heeft ze uitgezocht wélke opleidingen geaccrediteerd zijn. “Ik wilde graag het verschil maken, dus heb heel bewust voor mijn opleiding gekozen. Het was voor mij heel vanzelfsprekend dat als ik daar mijn diploma voor zou halen, ik me gelijk in zou schrijven bij NOBCO.” Ze richt zich met haar coaching steeds meer op bedrijven en vindt het fijn als ze dan aan bepaalde eisen kan voldoen. “Je kunt het vergelijken met een Bachelor of Master bijvoorbeeld. Dat is wel echt waarom ik voor de certificering ben gegaan. Het is een pittig traject, maar ik ben blij dat ik nu de eerste stappen heb gezet.” Ondertussen heeft Sandra haar certificaat op Practitioner niveau behaald!

Ook deelnemen aan de sprintweek?

Heb jij een EQA-coachopleiding afgerond en wil jij net zoals bovenstaande coach ook werk maken van jouw certificering en lijkt het je leuk om dat via deze challenge aan te gaan? Meld je dan aan voor één van de twee resterende sprintweken in 2022!