150 NOBCO-coaches bij hybride event over PostTraumatische groei & burn-out
Dat de thema’s PostTraumatische Groei (PTG) en burn-out actueel zijn voor NOBCO-coaches bleek op dinsdag 10 oktober jl. tijdens een event van de Vaksectie Vitaliteit, Stress en Burn-out aan de Open Universiteit in Utrecht. Tijdens een interactieve middag deelden Greet Vonk, expert op het gebied van PostTraumatische Groei en Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht aan Amsterdam UMC actuele inzichten en toepasbare kennis. Aan de hoeveelheid vragen en de discussie over de “plek van de coach in de zorgketen bij burn-out” bleek wel dat deze thema’s zeer relevant zijn voor NOBCO-coaches en hun cliënten.
Onderstaand volgen een aantal highligts van de middag over allereerst PostTraumatische Groei en vervolgens burn-out. Het gehele evenement is binnenkort terug te kijken via Mijn NOBCO.
Greet Vonk lichtte toe dat PostTraumatische Groei verwijst naar positieve psychologische veranderingen die voorkomen uit de worsteling met ernstige levensuitdagingen. Dat een cliënt “sterker kan worden” door ellende kon worden opgemaakt uit het fasemodel dat van bezwijken, overleven richting herstel en uiteindelijk tot groei kan leiden. Hoewel we als mens van nature liever pijn uit de weg gaan is juist overgave aan de pijn (en het uitnodigen van je cliënt om de pijn toe te laten) cruciaal voor het bereiken van groei. Tips die Greet o.a. deelde voor de Coach:
- Laat de cliënt de regie houden en zoveel mogelijk zelf bepalen wat helpend is voor herstel;
- Bij elke cliënt is steun van de omgeving (o.a. van de werkgever) noodzakelijk. Hier kun je als Coach ook eventueel een rol in spelen, o.a. door meer informatie te geven over het herstelproces;
- Het uiten van emoties en het licht laten schijnen op de talenten van een cliënt zijn nodig om uiteindelijk veerkrachtiger uit een proces te komen.
Christiaan Vinkers, ook bekend van het boek “In de ban van burn-out”, nam de coaches vervolgens mee in de wereld achter zijn stelling dat burn-out als betrouwbaar vast te stellen aandoening niet bestaat. Als behandelaar van mensen met hardnekkige angstklachten en depressies bestudeerde hij wetenschappelijk onderzoek over burn-outs en ontdekte dat er wel 142 verschillende definites zijn voor burn-out. Een aantal elementen uit zijn verhaal zijn:
- Ieder mens heeft zijn eigen stressorkest en reageert dus anders o stress. De binnenwereld van mensen is grotendeels bepalend voor de wijze of en hoe zij stress ervaren, evenals de werk- en persoonlijke omgeving, psychologische- en biologische factoren en de mate van stressgevoeligheid;
- Dat het psychisch ziekteverzuim blijft stijgen is bekend. Echter is burn-out van een ‘maatschappelijk fenomeen’ steeds meer een individuele aandoening geworden terwijl juist de werkgever en de werknemer samen verantwoordelijk zijn voor de mate van stress;
- Coaches kunnen met name bijdragen aan de preventieve kant voordat het kantelpunt van een persoon met stressklachten is bereikt en er ziekte ontstaat. Het herkennen van vroegtijdige stress signalen en hierover de dialoog voeren in de werkcontext om verdere stijging van psychisch verzuim te voorkomen.
Meer weten?
- Over PostTraumatische Groei en/of Greet Vonk? https://www.et-emergo.nl/
- Over Christiaan Vinkers en ‘In de ban van burn-out? https://psychiatryamsterdam.nl/researcher/vinkers-christiaan/
- Over de Vaksectie Vitaliteit Stress en Burn-out? https://www.nobco.nl/vitaliteit-stress-en-burnout
Op de foto v.l.n.r.: Christiaan Vinkers, Wendelyn Leenheer, Greet Vonk, Geeske te Gussinklo en Sarah Hendriks.