Sir John Whitmore: pionier en peetvader van coaching

Sir John Whitmore (1937-2017) was een van de oprichters van de Europese koepelorganisatie EMCC, waar de NOBCO onderdeel van is, en een pionier op het gebied van coaching binnen het bedrijfsleven. 

Succesvol Coachen

Whitmore schreef vijf boeken over leiderschap, coaching en sport, waarvan ‘Coaching for Performance’ het bekendst is. Dit boek is verschenen in 23 talen en wereldwijd zijn er 800.000 exemplaren van verkocht. In Nederland verscheen dit boek in 2002 onder de titel ‘Succesvol Coachen’ (inmiddels is de 10e druk verschenen). Zijn GROW-model voor coaching, dat hij samen met collega Graham Alexander ontwikkelde, is een van de bekendste en meest gebruikte modellen binnen coaching. Hij was de pionier en peetvader van coaching binnen het bedrijfsleven, waaronder binnen leiderschaps- en managementopleidingsprogramma's. Zijn werk was de basis voor de geboorte en explosieve groei van de coaching-industrie.

Keynote jubileumcongres

In januari 2008 was Sir John Whitmore de keynote spreker tijdens het 1e lustrumcongres van de NOBCO. De kern van zijn keynote is destijds door Linde ten Broek samengevat in een Youtube video. Deze samenvatting geeft de kern van zijn filosofie over coaching goed weer en laat zien dat deze tot op de dag van vandaag buitengewoon relevant is. Bekijk hieronder deze korte NOBCO video (of surf naar: https://youtu.be/z4pZOcTaCEo). 

Ook vanuit de NOBCO zijn we schatplichtig aan Sir John Whitmore en zullen we zijn grote erfenis blijven eerbiedigen.

(Bron: emccouncil.org / nobco.nl)

Terug naar overzicht